רייקי - כפתור כיבוי לחרדה ולחץ מובנה בגוף שלנו שלא מצריך מאיתנו ללמוד איך להירגע.
- דקל שגיא רייקי מאסטר
- 14 במרץ
- זמן קריאה 6 דקות
התעוררתי הבוקר והמחשבה הראשונה שעלתה בראשי הייתה - "אני עייפה מלהיות דרוכה".
אני בטוחה שאני לא היחידה.
בעולם שבו החרדה גרה בכל בית, ובמיוחד כאן בישראל, שהמציאות הביטחונית מייצרת שכבה נוספת של מתח ודאגה מתמדת, הצורך בפתרונות יעילים, זמינים ומהירים להתמודדות עם חרדה הופך לקריטי.
כמה אפשר לשמוע "תנשום עמוק", "תרגע", "אל תדאג" – כולנו מכירים את העצות האלה, אבל כמה מאיתנו באמת מצליחים ליישם אותן כשגל החרדה מציף אותנו?
רוב האנשים רוצים פשוט להישען לתוך "משהו" שיקח מהם את כל הלחץ.

מה ההבדל בין רייקי לגישות מסורתיות לניהול חרדה?
הפתרונות המסורתיים לטיפול בחרדה – מדיטציה, טכניקות נשימה, CBT – אני יודעת שהם עובדים. ראיתי את זה אצל מטופלים שלי. אבל יש משהו שתמיד הפריע לי בהם: הם דורשים מאיתנו ללמוד להירגע, זה משהו שנרכש ומצריך תרגול ומודעות מתמידים.
.
אני זוכרת את עצמי לפני שהכרתי את הרייקי, צעירה וחרדה, מנסה כל מיני שיטות להירגע.
ספירות, נשימות, קרקוע, כל מה שלימדו אותי. רק כדי לגלות שהן לא היו שם עבורי כשהייתי צריכה אותן באמת - ברגעי השיא של החרדה.
המוח שלי היה במקום אחר לגמרי. זה היה כמו לנסות להדליק גפרור מול הרוח.
השקט שנכנת לחיים שלי כשהתחלתי להשתמש ברייקי היה מפתיע ממש הוא גר בתוכי והיה שם עבורי
במצבי לחץ
בהתקפי חרדה
גם הילדים שלי ידעו להשתמש בו בטבעיות וכך גם ילדי התלמידים והתלמידות שלי.
בימים האלו
המתח נמצא בכל פינה ובכל נשימה.
המערכת שלנו נמצאת במצב של כוננות מתמדת.
איך אפשר ללמד את עצמנו להירגע כשאנחנו כל הזמן מתכוננים ל"משהו" שעלול לקרות?
זה כמו לבקש מספורטאי להרפות שרירים בדיוק כשהוא צריך לזנק קדימה.
המחקרים מראים שכל הטכניקות האלה עובדות, אני לא מטילה בזה ספק. אבל יש הבדל מהותי בין משהו שעובד כשאנחנו צריכים להיות מודעים ולהפעיל אותו לבין משהו שלא מצריך מחשבה ושהגוף מפעיל בעצמו.
אני נזכרת בשיחה עם מטופלת שאמרה לי: "כל השיטות האלה עובדות נהדר כשאני רגועה. אבל ברגעים שאני באמת צריכה אותן, כשהחרדה בשיאה, אני פשוט לא מצליחה להשתמש בהן."
וזו בדיוק הנקודה.
גם רייקי צריך ללמוד, אין קיצורי דרך. אבל ההבדל הוא שאחרי שלמדנו,
הרייקי פועלת גם כשהמודעות שלנו לא שם.
יש לכולנו "כפתור שקט פנימי"
בכל פעם שאני מתרגלת או מטפלת אני מופתעת מחדש מפשטות הפעולה
ומזה שיש לנו בגוף כפתור שאפשר פשוט ללחוץ עליו ולהרגיש איך הרוגע מתפשט בנו, בלי לחשוב ובלי להתאמץ.
זה אולי נשמע לא הגיוני אבל בפועל, זה בדיוק זה.
במקום לנסות ללמד את הגוף להירגע דרך המוח (מלמעלה למטה), אנחנו יכולים להפעיל את תגובת הרגיעה ישירות בגוף, שתעלה ותשפיע על המוח (מלמטה למעלה).
לפעמים הפתרונות הכי פשוטים כבר קיימים, אבל אנחנו לא מכירים אותם. הם חבויים בתוכנו, רק מחכים שנגלה אותם.
הרייקי נמצאת איתנו ועבורנו בזמן אמת, היא חלק מאיתנו
הרייקי, בניגוד לשיטות אחרות, אינה דורשת מהאדם ללמוד להירגע.
במקום זאת, היא פועלת כמו מתג שמפעיל את תגובת ההרפיה הטבעית של הגוף.
כשהגוף מזהה את אנרגיית הרייקי, הוא מגיב באופן אוטומטי – הדופק יורד, הנשימה מתעמקת, לחץ הדם מתאזן, וכל זה מיידי וללא מאמץ מצידנו.
מחקר שפורסם ב-Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine מצא שמטופלים שקיבלו טיפולי רייקי הראו ירידה משמעותית ברמות החרדה, וזאת מבלי שהתבקשו לעשות דבר מלבד לשכב ולקבל את הטיפול.
במחקר אחר שנערך ב-Hartford Hospital בקונטיקט, נמצא שמטופלים חוו הפחתה של 50% ברמות החרדה שלהם לאחר טיפול רייקי אחד בלבד.
אני רואה את זה קורה שוב ושוב בקורסים שלי. את השינוי בעיניים. את ההקלה בגוף. את ההבנה שיש דרך אחרת.
פשוטה.
במשך שנים רבות כמטפלת, פגשתי אנשים רבים במצבי חרדה. היום, בקורסים שאני מלמדת, אני רואה איך אנשים לוקחים את השיטה הנהדרת הזו, הרייקי, ומשנים באמצעותה את היומיום שלהם.
אז איך הרייקי מרגיעה אותנו?
ברמה הפיזיולוגית, הרייקי משפיעה על מערכת העצבים הפאראסימפתטית – החלק של מערכת העצבים האוטונומית האחראי על "מנוחה ועיכול". כאשר חלק זה של מערכת העצבים מופעל:
יש ירידה מיידית ברמות הורמוני הסטרס כמו קורטיזול ואדרנלין
הלב מאט את קצב הפעימות שלו
הנשימה הופכת עמוקה ואיטית יותר
מתרחשת הרחבה של כלי הדם הפריפריאליים
מערכת העיכול חוזרת לפעילות נורמלית
מחקרים הראו גם שהרייקי משפיעה על גלי המוח, ומעבירה אותם ממצב של גלי בטא (ערנות) לגלי אלפא ותטא (רגיעה עמוקה), המאפיינים מצבי מדיטציה והרפיה. ההבדל הוא שלהגיע למצבים אלה דרך מדיטציה לוקח זמן ואימון, בעוד שהרייקי מביאה את המוח למצב זה באופן טבעי וללא מאמץ.

אחד המקרים שריגשו אותי ממש:
א', חייל בסדיר, סבל מהתקפי חרדה ששיתקו אותו. במיוחד בלילות, כשהיה לבד עם המחשבות שלו, היה מתקשה להירדם ומוצא את עצמו במעגל של מחשבות שליליות שהובילו להתקפים. הגוף שלו היה משתתק, "ניסיתי לנשום, לספור, להתרכז בדברים אחרים," הוא מספר, "אבל זה רק הגביר את החרדה כי הרגשתי שאני נכשל גם בלהרגיע את עצמי."
הוא הגיע ל-3 טיפולי רייקי, וכבר אחרי הטיפול הראשון התחיל לישון טוב יותר. בטיפול השני הוא כבר הצליח לזהות את ההתקף כשהוא ממש בהתחלה והחל ללמוד לעשות לעצמו רייקי. "הרגשתי שזה כמו לגלות כפתור חבוי בתוך הגוף שלי," הוא מתאר, "פתאום יכולתי פשוט לשים את הידיים על החזה שלי ולהרגיש איך החרדה נוזלת לי מהגוף."
בטיפול השלישי הוא כבר טיפל בעצמו ביחד איתי, ומאז הוא ממשיך לעזור לעצמו בכל פעם שמתחילים סימני חרדה. "החזרתי לעצמי שליטה על החיים שלי"
אני מאמינה שהשוני המהותי בין הרייקי לבין שיטות אחרות לטיפול בחרדה הוא שהרייקי לא דורשת מהאדם החרד "ללמוד להירגע". במקום זאת, היא יוצרת שלווה ישירות בגוף, מרגיעה את הדופק, הנשימה ולחץ הדם – כמו כפתור הפעלה אוטומטי שהגוף מזהה ומגיב אליו באופן טבעי.
בעולם שבו אנחנו כבר עמוסים בהוראות כיצד להרגיש, לחשוב ולהתנהג, הרייקי מציעה חלופה מרעננת: להרשות לעצמנו פשוט לקבל. לא להתאמץ, לא לנסות, לא לעשות – פשוט להיות ולקבל את האנרגיה המרפאה שתפעיל את מנגנוני הריפוי הטבעיים של גופנו.
אם רייקי הוא כבר חלק מחייך - איזה כלים עוזרים לחרדה?
בטיפול עצמי ובטיפול באדם אחר: רייקי שלב 1: אם אנחנו בנחת פרוטוקול הטיפול למצבים אקוטיים הוא האפקטיבי ביותר
אם אנחנו בזמן אמת - הנחת יד פשוטה עך הלב או על הבטן תייצר רגיעה תוך דקה או 2
אני ממליצה להרגם עם הנחת יגיים על הבטן התחתונה בלילות כדי לפרק את הורמוני הלחץ מהגוף ולשפר את השינה (רייקי מאיצה חילוף חומרים).
רייקי 2, 3, ו4:
בזמן נחת
1. אפשר לשלוח רייקי למקור של החרדה תוך שימוש בסמל המשלוח מרחוק ובעבודה עם הסמל הרגשי והפיזי
2.לתרגל נשימה של הסמל הרגשי והפיזי ולדמיין אותם נכנסים עם האוויר ללב
3.אפשר להתיחס ללחץ ולחרדה כאל הרגל ולהפעיל פרוטוקול טיפול בהרגלים בזמן אמת - לחשוב על הסמל הרגשי ולומר את שמו - זה מפרק מתח ממש מייד
אם טרם למדת רייקי....
אם מצאת את עצמך במעגל החרדה, רייקי ברמה 1 היא כמו מפתח שנותנים לך ליציאת חירום. היא שלך, לכל זמן ומקום. לא צריך ציוד מיוחד, לא צריך חדר שקט. רק את והידיים שלך.
המציאות הישראלית היום, כשאנחנו במלחמה כבר מעל שנה, מציבה אתגרים ייחודיים. אנשים לא ישנים, מילואימניקים חוזרים הביתה עם משקעים, הורים חרדים לילדיהם, ילדים חווים פחדים. במציאות כזו, שבה החרדה היא לא רק תגובה אישית אלא גם תוצר של נסיבות חיצוניות אמיתיות ומאתגרות, האפשרות "להירגע בלי לנסות להירגע" היא לא פחות ממתנה.
אם את.ה אמא או אבא לילדים שסובלים מחרדות - הרייקי היא מתנה שתשנה לא רק את חייהם, אלא גם את היחסים ביניכם. משהו מיוחד קורה כשמניחים ידיים על הילד שלך לפני השינה או לפני מבחן.
זה הרבה מעבר להרגעה - זה חיבור אמון, זו ממש אהבה שזורמת דרך הידיים.
לאנשי מקצועות הרפואה שביניכם - אני יודעת שאתם עובדים בתנאים בלתי אפשריים. נותנים המון ולא תמיד מקבלים בחזרה. הרייקי יכולה להיות מתנה לעצמכם.ן - כל מנוחה הופכת להרפיה עמוקה בלי שתתאמצו ויש לכם.ן יותר שקט ואנרגיות
גם בבתי ספר ובגנים, בתוך כל הלחץ והרעש והבלגן, ילד אחד עם כאב ראש או חרדת מבחנים ישמח לקבל כמה דקות של ידיים אוהבות שמחזירות אותו לאיזון.
זה באמת כל כך פשוט. וזה יכול להתחיל היום.
אם משהו ממה שכתבתי כאן מדבר אליך - אני מזמינה אותך ללחוץ על הכפתור ולקרא על האפשרויות ללימוד רייקי.
נ.ב אם כבר למדת רייקי בעבר ויש לך קריאה לרענן ולהעשיר את הידע והכלים שלך - אפשר לשלוח לי הודעת וואטסאפ בלחיצה כאן ואספר לך על האפשרויות.
מקורות:
Thrane, S., & Cohen, S. M. (2014). Effect of Reiki therapy on pain and anxiety in adults: An in-depth literature review of randomized trials with effect size calculations. Pain Management Nursing, 15(4), 897-908. https://doi.org/10.1016/j.pmn.2013.07.008
Bowden, D., Goddard, L., & Gruzelier, J. (2010). A randomised controlled single-blind trial of the effects of Reiki and positive imagery on well-being and salivary cortisol. Brain Research Bulletin, 81(1), 66-72. https://doi.org/10.1016/j.brainresbull.2009.10.002
Baldwin, A. L., Vitale, A., Brownell, E., Scicinski, J., Kearns, M., & Rand, W. (2017). The Touchstone Process: An ongoing critical evaluation of Reiki in the scientific literature. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 23(1), 9-16. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0196
Birocco, N., Guillame, C., Storto, S., Ritorto, G., Catino, C., Gir, N., Balestra, L., Tealdi, G., Orecchia, C., Vito, G. D., Giaretto, L., Donadio, M., Bertetto, O., Schena, M., & Ciuffreda, L. (2012). The effects of Reiki therapy on pain and anxiety in patients attending a day oncology and infusion services unit. American Journal of Hospice and Palliative Medicine, 29(4), 290-294. https://doi.org/10.1177/1049909111420859
Friedman, R. S., Burg, M. M., Miles, P., Lee, F., & Lampert, R. (2010). Effects of Reiki on autonomic activity early after acute coronary syndrome. Journal of the American College of Cardiology, 56(12), 995-996. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.03.082
Comentários